Uitvinder van de muesli: fijne verjaardag Max Bircher-Benner

Uitvinder van de muesli: fijne verjaardag Max Bircher-Benner

Mymuesli bestaat ondertussen al meer dan 9 jaar, maar de geschiedenis van ons lievelingsontbijt gaat veel verder. Het begon allemaal rond het jaar 1900 met de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Dr. Maximilian Bircher-Benner. Volgens de legende heeft hij tijdens een bergwandeling het idee opgedaan voor een speciaal rauw dieet waarin fruit, noten, en groente belangrijk waren. Bircher-Benner noemde zijn dieet het “appeldieet” en legde hiermee de grondslag voor het grote succes van muesli. Omdat het de 149e verjaardag van de muesli-uitvinder is, willen we het bestaan van de Bircher-muesli vieren. Deze 6 feiten over Bircher en zijn volkoren gerecht willen we jullie niet onthouden.

bircher2go

  1. Geïnspireerd op echte kost uit de alpen – Bircher-Benner ontwikkelde zijn “appeldieet” uit havervlokken, appels, noten, citroensap, en gecondenseerde melk. Zwitserse Alpenherders aten dit gerecht al voor meer dan 100 jaar als avondeten omdat het erg licht verteerbaar is. Verse melk werd op dat moment nog niet gebruikt, omdat het in die tijd niet gepasteuriseerd werd en daardoor een verhoogd risico op tuberculose met zich meebracht.
  2. Hoe meer zon, hoe beter – Dat is wat Bircher vond. Daarom gebruikte hij voor zijn ‘mus’ ingrediënten waar veel zonlicht in opgeslagen was. Volgens zijn zonlicht-theorie wordt de mens namelijk niet door calorieën, maar door de chemische energie van de zon gevoed.
  3. Hersenvoeding voor prominente schrijvers – Auteurs zoals Hermann Hesse, Rainer Maria Rilke, en Thomas Mann volgden het lichte muesli dieet in het sanatorium van Bircher. Hier wilde hij zijn patienten van allerlei ziektes genezen door het volgen van dit speciale dieet.
  4. “An apple a day keeps the doctor away” – zo dacht Bircher ook. Vandaar dat hij niet haver, maar een appel als het belangrijkste ingredient van zijn gerecht beschouwde. De meeste mensen weten dit niet, maar er horen 2 appels,inclusief schil en klokkenhuis, in de muesli – Bircher hield duidelijk van knapperig.

De beste tijd voor muesli? – volgens de uitvinder zowel als ontbijt, lunch, of als eerste gang tijdens het avondeten. Eigenlijk altijd dus …

De geschiedenis van muesli door iedereen een beetje anders verteld, maar ze zijn allemaal afgeladen met legenden en anekdotes. Hoe de waarheid ook echt is: in Zwitserland werden zeker de eerste grondstenen voor onze vele muesli variaties en daarmee ook voor mymuesli zelf gelegd.

Daarom buigen nogmaals voor Max en zeggen we: bedankt Dr. Bircher-Benner!